USAID

A TANGO Program bemutatása

 

A DemNet 1998 novemberében nyerte el a jogot arra, hogy 1998 és 2001 között az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) magyarországi non-profit szektort fejlesztő programját lebonyolítsa. A közép-kelet európai régióban ez volt az első eset, hogy a USAID közvetlenül kötött együttműködési szerződést egy helyi szervezettel. A program teljes költségvetése 2.144.000 USD volt, mely a pályázati támogatások, a mentor program és a bonyolítás költségeit tartalmazta. A hároméves program során, pályázati úton több mint 1.5 millió USD pénz és eszköztámogatás jutott el a magyarországi non-profit szervezetekhez. A pályázati program az érdekképviselet, a vidékfejlesztés, a szociális szolgáltatások és a roma közösségfejlesztés területén dolgozó szervezeteket támogatta. Ez utóbbi programelem megvalósításában a DemNet partnere az Autonómia Alapítvány volt.

 

A program két pályázati körből állt. Az első körben 38 szervezet több mint 136 millió forint, a második körben 41 szervezet több mint 123 millió forint pályázati támogatásban részesült. A nyertesek 1999 áprilisában, illetve 2000 márciusában kezdték el programjaikat, 2001 júliusára minden támogatott program lezárult. A mentor típusú képzési program keretében minden pályázati nyertes hosszú távú szakmai segítséget kapott a DemNet által biztosított szakértőktől a pályázati projektek hatékony megvalósításához és a szervezetek fejlesztéséhez.

 

A program zárásaként a DemNet egy kézikönyvet adott ki „Támogatási programok lebonyolítása a non-profit szektorban” címmel, melyben összefoglalta mindazon tapasztalatait, melyek a pályázati rendszerek működtetése, monitorozási és értékelési feladatai során keletkeztek (a könyv angolul is elérhet, „Implementing grants programs in the non-profit sector” címmel. A könyv példaként szolgált későbbi hasonló típusú programok lebonyolításához Magyarországon és a régióban.

FaLang translation system by Faboba