Phare ACCESS programok

A DemNet 2002 novemberében kötött szerződést a Magyar Államkincstár Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egységével a Phare ACCESS 2001 pályázati program lebonyolítására, amely 2,2 millió euró támogatást biztosított a magyar non-profit szervezeteknek. A program szakmai irányításáért a Miniszterelnöki Hivatal Civil Kapcsolatok Főosztálya volt felelős. A DemNet feladata a pályázati fordulók teljes körű lebonyolítása, a pályázati nyertesekkel való folyamatos kapcsolattartás, a szakmai programok nyomon követése és az adminisztrációs rend betartásának felügyelete volt. A DemNet szakmai és technikai segítséget is nyújtott a programok lebonyolításához. A program végeztével a DemNet felmérte, hogy az mennyiben járult hozzá a támogatott szervezetek kapacitás-fejlesztéséhez. A felmérés legfontosabb eredményei ebben a prezentációban olvashatók. Az ACCESS 2001 végső beszámolója angol nyelven elérhető honlapunkon.

A DemNet az ACCESS 2001 program sikeres lebonyolítását követően elnyerte a Phare ACCESS 2002 és a Phare ACCESS 2003 támogatási programok kezelésének jogát is, így folytathatta pályázati támogatói tevékenységét a civil szektorban. Az ACCESS 2002-es programban 49 szervezet 2,617 millió EUR, az ACCESS 2003-ban 35 szervezet 3,355 millió EUR támogatást kapott. Az ACCESS 2002 program végső beszámolója angol nyelven és az ACCESS 2003 program végső beszámolója magyar nyelven elérhetők honlapunkon.

Az ACCESS a társadalmi/civil szervezetek kezdeményezéseit és intézményi kapacitásának erősítését támogatja, vissza nem térítendő társfinanszírozás formájában. Olyan programok kerültek támogatásra, melyek szem előtt tartották a közösségi joganyag (acquis communautaire) érvényesítését, továbbá egyes szociális szükségletek kielégítését. A program ezen felül támogatta az Európai Unióban működő, nem kormányzati, társadalmi szervezetek hálózataiban való részvételt is. Három projekttípusban (makro pályázatok, mikro pályázatok és hálózatépítés) és több pályázati szakterületen (környezet- és egészségvédelem, társadalmi-gazdasági fejlesztés, szociális szolgáltatások, emberi jogok érvényesülése, fogyasztóvédelem).

FaLang translation system by Faboba