Kenya, 2010

A DemNet által szervezett, EuropeAid által támogatott kenyai tanulmányút 2010. október 26. és november 2. között zajlott három parlamenti képviselő, három újságíró és két DemNet munkatárs részvételével.  Az út célja az volt, hogy a politikusoknak és az újságíróknak nemzetközi fejlesztési projekteket mutassunk be, amelyek magyar, cseh, szlovák és lengyel nemzetközi fejlesztési együttműködési támogatásokból jöttek létre.

Kenya, 2010

A DemNet által szervezett, EuropeAid által támogatott kenyai tanulmányút 2010. október 26. és november 2. között zajlott három parlamenti képviselő, három újságíró és két DemNet munkatárs részvételével.  Az út célja az volt, hogy a politikusoknak és az újságíróknak nemzetközi fejlesztési projekteket mutassunk be, amelyek magyar, cseh, szlovák és lengyel nemzetközi fejlesztési együttműködési támogatásokból jöttek létre. A képviselők: Kaufer Virág (LMP), Gruber Attila (FIDESZ), Firtl Mátyás (KDNP) az út során rengeteg tapasztalatot szereztek a fejlesztési együttműködés tartalmáról és problémáiról, az újságírók pedig videofilmet, interjúkat és cikkeket készítettek az út során.

A tanulmányút során a következő szervezeteket és projekteket látogattuk meg:

1. TAPA (Transform A Person Africa) - Integra Foundation (Sk): A TAPA egy szlovák civil szervezet, amely Nairobi legnagyobb nyomornegyedében a Kibera-ban árva és hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok és nő, HIV/AIDS betegek számára nyújtanak segítő programokat. Egy oktatási központot volt alkalmunk megtekinteni és a vezetőjével, munkatársaival hosszan elbeszélgetni.
transformaperson.org
www.integra.sk

2. SIDAREC (Slums Information Development and Resource Centres – KÜM mikroprojekt: A Kibera nyomornegyedben egy közösségi ház számítógéptermét látogattuk meg, amelynek létrejöttéhez a magyar nagykövetség is anyagi támogatást nyújtott a közösségfejlesztő SIDAREC nevű szervezetnek.

3. EU Delegáció: Mivel a magyar ODA nagy része EU-s alapokba folyó multilaterális támogatás, felkerestük az Európai Unió helyi képviseletét, és elbeszélgettünk Bernard Rey-el, a delegáció vezetőjével, aki az EU kenyai stratégiájáról számolt be.

4. AWEPA: The Association of European Parliamentarians with Africa: Az „Európai Parlamenti Képviselők Afrikáért”nevű non-profit szövetség az afrikai kormányokkal együttműködésben a parlamentáris demokrácia megerősítésén dolgozik európai képviselők szakértelmének segítségével, és fontos szerepe van az afrikai – európai politikai kapcsolatokban. A szövetségnek a V4es országok közül már csak Magyarországról nem volt tagja, így az AWEPA örömére a megbeszélés alatt a két képviselő be is lépett, és konkrét együttműködési szándékukról biztosították a szervezetet.
www.awepa.org

5. Ngong Road Forest Sanctuary Trust – KÜM mikroprojekt: A Ngong úti erdőt védő szervezet1993 óta óvja az 588 hektáros erdős területet, amelyen rengeteg növény és állatfaj él, és erdei tanösvényeken tanulhatnak a gyerekek a környezetvédelemről. Az erdőt a magyar származású Loefler Imre vette először védelme alá, így a környezetvédelmi oktatási központ az ő nevét viseli. A Külügyminisztérium egy környezetvédelmi mikroprojektet támogatott 2008ban, ezért a nagykövetség ajánlására ide is ellátogattunk. www.ngongforest.org

6. Sega Silicon Valley, Ugenya District - Simba Friends Foundation (PL): A Simba Friends nevű lengyel alapítású civil szervezet a „Sega Szilikon Völgy” nevű komplex projektet futtatja, amelynek fő elemei a közösségfejlesztés, oktatás, kiváltképp számítógépes oktatás, és vállalkozás fejlesztés. A program által fejlesztett iskolákat és oktatási programokat egy egész napos látogatás során ismerhettük meg, amely mély benyomást tett minden tanulmányúton résztvevőre.
segasiliconvalley.org

7. ESVAK, Kenya – eRko (SK), People in Peril (SK): Spring Valley Kayole: Az ESVAK nevű közösségfejlesztő civil szervezetet 2001ben alapították nyomornegyedekben élő szegény és kallódó utcagyerekek megsegítésére, de mára már összetett, nőket segítő mikrohitel projekteket is futtatnak, amelynek következtében a Kayole nevű szegény negyed alapvető fejlődésen ment keresztül. Lenyűgöző volt a nők lelkessége és vállalkozó szelleme, amellyel a nehéz körülmények közül emelik ki családjaikat. Mary Alice Onyura:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

8. TAITA Alapítvány: egy magyar alapítvány, amely Burához közel egy árvaház fenntartásához járul hozzá, amelynek infrastrukturális fejlesztéséhez a KÜM is támogatást nyújtott. Az alapítvány rendszeresen magyar önkénteseket küld az árvaházba, amelynek ez alapvető segítséget jelent mind a gyerekek gondozásában, nevelési oktatási eszközök fejlesztésében, mind az támogatók felkeresésében.
www.taita.info

{mp4}kenya_film{/mp4}

GALÉRIA »

FaLang translation system by Faboba