Észak és Dél - animációs filmek a Millenniumi Fejlesztési Célokról

Tíz évvel ezelőtt, az ENSZ kezdeményezésére a fejlett világ nagy ígéreteket tett. Az úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célok elfogadásakor nyolc olyan globális célt fogalmaztak meg – többek között a szegénység és az éhínség radikális csökkentését – amelyek révén egyszer és mindenkorra megváltozhatna a fejlődő világ állapota. A Millenniumi Fejlesztési Célok ismertebbé tétele érdekében a DemNet animációs filmeket készített egy-egy fejlesztési célhoz kapcsolódóan. A kétperces kisfilmek oktatási célra szabadon terjeszthetők és felhasználhatók. A filmek elkészítését az EuropeAid és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatta.

1. cél: Az éhínség és a szélsőséges szegénység leküzdése!

Demnet - Észak és Dél 2. cél: Alapfokú oktatás biztosítása minden gyermek számára!

Demnet - Észak és Dél

Közel 2 milliárd ember él a szegénységi küszöb alatt, 1 milliárd ember pedig éhezik! Naponta kb. 50000 ember hal meg a szegénység következtében.

Több mint 100 millió gyermek marad ki az oktatási lehetőségekből, a világon minden negyedik ember írástudatlan.

3. cél: A nemek közti egyenlőség és a nők felemelkedésének előmozdítása!

Demnet - Észak és Dél 4. cél: A gyermekhalandóság elleni küzdelem!

Demnet - Észak és Dél

A szegények 70%-a nő. A nők termelik meg az élelem felét a világon, mégis csak 10% jövedelmet kapnak ezért, és csupán 1%-ban részesednek a világ tulajdonaiból.

Évente közel 10 millió 5 év alatti gyermek hal meg: naponta 25000, óránként több mint 1000, minden 3 másodpercben 1 kisgyerek – többnyire megelőzhető okok miatt.

5. cél: Az anyai egészségügy javítása!

Észak és Dél 6. cél: A HIV/AIDS, a malária és a többi fertőzés elleni küzdelem!

Észak és Dél

Évente fél milliónál is több asszony hal meg világszerte a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos komplikációk  miatt. Minden percben 1 nő. A halálesetek 99%-a a fejlődő (déli) országokban történik.

Közel 42 millió HIV-fertőzött és AIDS-beteg van a világon, amely fertőzés naponta 8000 ember életét követeli. A malária minden 30 másodpercben egy afrikai gyermek halálát okozza.

7. cél: Környezeti fenntarthatóság!

Észak és Dél 8. cél: Globális partnerség a nemzetközi fejlesztésért!

Észak és Dél

Jelenleg közel 2,5 milliárd ember számára nem adott a vízhálózat és 1,2 milliárd ember számára mindennapos küzdelem az ivóvízhez való hozzájutás.

1970-ben a leggazdagabb 22 ország, majd 2000-ben az összes fejlett állam ígéretet tett, hogy nemzeti jövedelmük 0,7%-át segélyekre és fejlesztési hozzájárulásra fordítják. Mára mindössze 5 ország váltotta valóra az elhatározást.

FaLang translation system by Faboba