Ki fizet adót Közép-Kelet-Európában?

Hogyan adóznak a legnagyobb vállalatok Közép-Kelet-Európában? Kik fizetnek adót Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában? A DemNet Alapítvány ezekre a kérdésekre kereste a választ a londoni Finance Uncovered oknyomozó újságíróival és a vizsgált országok igazságos adózással foglalkozó civil szervezeteivel közös tanulmányban.

Felhívás

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) az “Európai polgárok mobilizációja annak érdekében, hogy az egyenlőtlenség és a méltányos adózás az európai fejlesztési kérdések központi témájává váljon a 2015-ös európai fejlesztési évben és utána” című projektje keretében meghirdeti a “Civilek az igazságos adózásért” című ötletpályázatát, melyre olyan civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik szeretnének megvalósítani egy nyilvános, utcai akciót (flashmob, performansz, megmozdulás) adóigazságosság témában, és emellett szeretnének alaposabb ismereteket szerezni nemzetközi fejlesztés, adóigazságosság témában.

Lehet-e adóigazságosság? - Az adóelkerülés jelentősége a globális világban

Időpont: 2017. január 24. 13.30-17.00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, 1. emelet, Bakó Géza terem

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Szervező: DemNet - Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány

A DemNet Alapítvány 2016 decemberben reprezentatív közvélemény-kutatással vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar polgárok az adóelkerülés kérdéséről, a multinacionális vállalatok szerepéről, a fejlett országok, hazai intézmények és a politikusok felelősségéről, hogyan képzelik el az igazságos adórendszert, és kinek és miért adnának adókedvezményeket.

Hogyan adóznánk mi, magyarok?

2017. január 24.

A DemNet Alapítvány 2016. novemberében országos reprezentatív közvélemény-kutatással vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar polgárok az adóelkerülés kérdéséről, a multinacionális vállalatok szerepéről, a fejlett országok, hazai intézmények és a politikusok felelősségéről, hogyan képzelik el az igazságos adórendszert, és kinek és miért adnának adókedvezményeket.

Az adómegnemfizetés 50 árnyalata

Bördős Éva

Az elmúlt években forráspont közeli helyzetbe került az adózásról szóló vita Európában, és szinte alig volt olyan hónap, amikor nem látott napvilágot egy-egy, a multinacionális vállalatok adómegnemfizetési gyakorlatát firtató cikk, vagy elemzés. A jelenség globális jellegére, valamint annak erkölcsi-etikai vetületeire is egyre több szakmai anyag világít rá, hangsúlyozva, hogy bár a vállalatok döntő többsége jogszerűen jár el, amikor a jogi kiskapukat és az adóparadicsomokat kihasználva egyszerűen nem, vagy alig fizet adót egyes országokban, ez a fajta adómegnemfizetés mára már olyan méreteket öltött, hogy egyre többen tartják azt erkölcstelennek és nemkívánatosnak.

Nagy siker: lesz nemzetközi fejlesztési stratégiánk!

Március elején megszavazta a Parlament, hogy végre szülessen meg Magyarország Nemzetközi Fejlesztési Stratégiája. Az Országgyűlés határozatában kimondta, hogy

„... elismerve, hogy a nemzetközi segélyhatékonyság akkor érvényesülhet a legjobban, amennyiben minden kulcs szereplő – a kormányok, a nemzetközi szervezetek, a civil szervezetek és a magánszféra – összefogásával valósul meg,

az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy

tekintettel a nemzetközi fejlesztési együttműködés és a fejlesztéshatékonyság magas szintű fórumain megfogalmazott elvekre és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaira, dolgozzon ki nemzetközi fejlesztési keretstratégiát... és erről számoljon be az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2013. június 30-ig."

(idézet a Magyar Közlöny 2013. 03. 07-i számából, a teljes határozati szöveg hírünk alatt illetve itt is elolvasható).

Visegrad Countries in International Development Cooperation

Beszámoló

DSC 8067 webOn the 21. January 2013, a conference was organised in the House of the European Union in Budapest by DemNet Foundation with its V4 NGO partnes about the international development cooperation of V4 countries.

Visegrad countries in International Development Cooperation

Invitation

House of the European Union, 1024, Budapest, Lövőház u. 35., 4th floor.
21st of January 2013, 11.00 until 17:30

DemNet and Visegrad4 civil society organisations cordially invite you to the conference „Visegrad countries in International Development Cooperation" taking place on the 21st of January 2013, in Budapest from 11.00 until 17:30. The venue of the conference is the House of the European Union (1024 Budapest, Lövőház u. 35., 4th floor Conference Room)

The aim of the conference is to map the Visegrad4 capacities and opportunities for joint activities and programming in international development projects. The invited panelists and participants will have the opportunity to exchange ideas how to promote the topic of international development cooperation on the agenda in national parliaments and on the broader political agenda in the V4 countries.

Please let us know your participation until 19th of January at the following email address: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please bring an ID card with you as there is a security check at the entrance of the venue. Thank you!

The language of the conference is English, no translation is provided.

letöltes

Program in .pdf

The conference is funded by the European Union EuropeAid Programme and the International Visegrad Fund:

eu logo small

Visegrád Found

Partners:

MVRO PDCS PAH Demnet
CVT SlovakAid Czech Republic

A magyar Aidwatch jelentés bemutatása

2012. november 26-án a magyar Aidwatch jelentés bemutatására került sor, a dokumentumot idén Hodosi Róbert a DemNet Alapítvány munkatársa készítette el. Hasonlóan a tavalyi évhez idén is azzal a céllal jelent meg a dokumentum, hogy a hazai döntéshozók figyelmét felhívja a nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) fontosságára és azokra a hazai és nemzetközi elvárásokra is, amik a magyar NEFE-t átláthatóbbá, hatékonyabbá teszik.

Magyar parlamenti képviselők Etiópiában

A DemNet Alapítvány a V4Aid program keretében két magyar politikussal tanulmányúton vett részt Etiópiában 2012. november 11-18 között. A program a visegrádi négyek civil szervezeteivel közösen került megrendezésre, így mind a négy országból két-két parlamenti képviselő vett részt az egyhetes etiópiai küldetésen.

FaLang translation system by Faboba